REKREAČNÍ OBJEKT NA HORÁCH, STÁLE DOBRÁ INVESTICE?

     Krušné hory jsou v mnoha ohledech výjimečné, není tomu jinak ani z pohledu místního realitního trhu. Ceny se nestihly vyšplhat do astronomických výšin, turisté pozapomenuté krušnohoří objevili teprve nedávno a lokalita zažívá nebývalý rozmach turistické infrastruktury. Nemovitostí není mnoho, ale oproti jiným regionům jsou stále cenově relativně dostupné. Vysněná rekreační nemovitost, místo pro dovolenou s rodinou a výnos až kolem 10%. Za nás velmi atraktivní!

Dnes, více než kdy jindy, platí, že při investici je třeba být obezřetný. Bezpochyby dochází napříč investičními trhy ke korekci cen. Tato korekce se v obecné rovině dotkne i nemovitostí. Samozřejmě bude záležet na lokalitě a typu nemovitosti a tím fázi, v které se daný trh nachází. Důležité je nedívat se jen na cenu, ale také sledovat další parametry investice.

My se soustředíme na Krušné hory. Krušnohorsko je velmi specifická oblast, mimo jiné i v oblasti nemovitostí. Růst trhu do Krušných hor přišel výrazně později, než do jiných koutů ČR. Před příchodem současných problémů tak nestihly místní ceny dorůst do realitní bubliny, kterou známe z Krkonoš, Šumavy, nebo Jizerských hor. Důležitý je balanc poptávky a nabídky, respektive v tomto případě velký převis poptávky nad nabídkou. Také proto jsme přesvědčeni, že případná korekce cen nebude tak silná, pokud vůbec nějaká.

Ceny v regionu jsou stále na velmi rozumné úrovni v absolutní částce a na atraktivní úrovni ve vztahu k dosahovaným výnosům. I za současných cen nemovitostí zvládáme našim klientům vydělat 6-7% ročně na apartmánech, u námi spravovaných chalup není pak výjimkou roční výnos přes 10% a tedy desetiletá návratnost investice.

Investování do nemovitostí na horách není pro každého. Bezpochyby není dobrý nápad vkládat všechny volné prostředky do nemovitosti, kterou člověk nutně nepotřebuje. Na druhou stranu, řada našich klientů disponuje volným kapitálem, financování je dostupné a návratnosti atraktivní.

V posledních letech sledujeme zajímavý trend, klienti, kteří si kupovali první nemovitost v Krušných horách čistě na investici se vrací a kupují další, tentokrát pro sebe a svoji rodinu. Pro rekreaci, ale také pro bydlení. Jako Krušnohorští patrioti jsme nadšeni, když se tu lidem tak moc líbí!

Zaujala Vás myšlenka vlastní investiční nebo rekreační nemovitosti v Krušných horách? Ozvěte se 😉